Web Analytics Made Easy - Statcounter

کتاب «نهضت عاشورا و تأثیرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن بر جامعه ایرانی» اثر اعظم فولادی پناه و مهشید کبیری از سوی انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد.  به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، کتاب «نهضت عاشورا و تأثیرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن بر جامعه ایرانی» اثر اعظم فولادی پناه و مهشید کبیری از سوی انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



بر اساس این گزارش، کتاب حاضر در تلاش است با وجود گستردگی محدوده زمانی تحقیق (۶۱ -۱۳۹۹ق) علاوه بر بهره‌مندی از کتب پژوهشی و مطالعات کتابخانه‌ای با استفاده از خاطرات و مصاحبه‌های آرشیویی موجود در مرکز اسناد انقلاب اسلامی و با شیوه تاریخ شفاهی گوشه‌ای از تحولات تاریخ معاصر ایران که سخت متأثر از نهضت ابا عبدالله الحسین (ع) بوده را ثبت کرده و در اختیار آیندگان قرار دهد.

تکیه اصلی پژوهش مورد نظر، بر حوادث تاریخ معاصر (دوره پهلوی دوم) بوده و با بهره گیری از شیوه تاریخ شفاهی نگاشته شده است، اما با توجه به تحصیلات نویسندگان اثر مذکور در رشته تاریخ و تمدن ملل اسلامی فصول ابتدایی کار، در زمینه تأثیرات سیاسی و فرهنگیـاجتماعی نهضت عاشورا بر تحولات جامعه ایران بزرگ از سال ۶۱. ه. تا دوران قاجار بوده است که بر جامعیت این اثر می‌افزاید.

اعظم فولادی پناه؛ دانشجوی دکتری تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه تهران، پیش از این پژوهش‌هایی به زبان‌های فارسی و انگلیسی در زمینه روابط اسلام و مسیحیت و به طور ویژه درباره مبلغان مسیحی کرملی در ایران انجام داده اند و اثر مذکور کاری متفاوت با پژوهش‌های قبلی وی است چراکه تمرکز آن بر روی تأثیرات نهضت عاشورا و قیام امام حسین بر جامعه ایران است.

این اثر در ده فصل تنظیم شده است. فصل اول با عنوان «قیام‌های شیعی متأثر از نهضت حسینی» به واکنش‌های قهری شیعیان در مواجه با ظلم و ستم خاندان‌های حکومت گر بنی امیه و بنی عباس و سرانجام آن‌ها می‌پردازد. فصل دوم این کتاب به تاریخچه مختصری از چگونگی برپایی عزاداری برای ابا عبدالله حسین (ع) از سال ۶۱ ق. تا دوران زندیه اشاره دارد. «قاجاریه و عزاداری سید الشهداء (ع)» عنوان سومین فصل از این کتاب است.

فصل چهارم به روند عزاداری‌ها در دوره پهلوی اول می‌پردازد و در آن به موضوعاتی، چون سیر قدرت یابی رضا شاه در ایران، شیوه‌های وی در محدود ساختن روحانیان و علما در کشور و در نهایت به ممنوع شدن عزاداری و همچنین برپایی مجالس مخفی عزاداری برای سالار شهیدان در این دوره نگاهی دارد. فصل پنجم «محرم در سال‌های ۱۳۲۰-۱۳۴۰ش» با ذکر حوادثی، چون ورود متفقین به ایران و خروج رضا شاه از کشور در شهریور ۱۳۲۰ش آغاز و با بررسی سیاست‌های مذهبی محمدرضا پهلوی در قبال مجالس سوگواری امام حسین (ع) و تأثیرات نهضت حسینی بر حوادث سیاسی دهه سی به پایان می‌رسد. فصول ششم و هفتم این کتاب تاریخ شفاهی، روایت‌گر حوادث سیاسی-‌اجتماعی سال‌های ۱۳۴۰ -۱۳۴۲ش است.

حوادثی که با آغاز نهضت امام خمینی (ره) به وقوع پیوست و در بطن خود حوادث و قضایایی، چون تصویب لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی و تقابل علما با رژیم پهلوی، حمله به مدرسه فیضیه، برپایی تظاهرات تاریخی روز عاشورا در تهران و در نهایت قیام ۱۵ خرداد را در پی داشت. فصل هشتم این کتاب به عزاداری‌های سیاسی در ماه‌های محرم سال‌های ۱۳۴۳-۱۳۴۴ نگاهی دارد. فصل نهم این پژوهش به نماد‌های انقلاب اسلامی می‌پردازد و به دنبال آن است تا گوشه‌هایی از فعالیت‌های سیاسی روحانیان و وعاظ را از یک سو و از سوی دیگر نقش مساجد، هیئات مذهبی و حسینیه‌ها در نهضت امام خمینی (ره) را تبیین کند.

فصل دهم به‌عنوان آخرین فصل و با نام» محرم در سال‌های ۱۳۵۶-۱۳۵۷ش» به فعالیت‌های مبارزان در واپسین سال‌های عمر رژیم پهلوی اشاره دارد. در این فصل سعی شده روایتی از تظاهرات روز عاشورای سال‌های ۱۳۵۶و ۱۳۵۷ در تهران و سایر شهرستان‌ها که در واقع مهر باطلی بر نظام پوسیده رژیم زد، مورد بازخوانی قرار گیرد.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: نهضت عاشورا مرکز اسناد انقلاب اسلامی قیام عاشورا عزاداری های حسینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۴۰۶۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معلمان برای خدمت به علم، در امتداد نهضت امام صادق (ع) حرکت می‌کنند

رئیس کمیسیون خانواده، بانوان و جوانان شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه خدمت به علم جایگاه ارزشمندی است که معلمان در امتداد نهضت امام صادق (ع) دارند، گفت: جامعه با تعلیم یافتگان او اداره می‌شود، لذا سرنوشت جامعه با دستان معلم رقم می‌خورد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، فرزانه کلاهدوزان امروز _یکشنبه شانزدهم اردیبهشت_ در نطق خود در صدوسی‌ویکمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان با تسلیت شهادت امام صادق (ع) اظهار کرد: این امام بزرگوار دانش‌های بسیاری از جمله فلسفه، کلام، اخلاق، لغت، ادبیات، طب و شیمی را برای بشریت گسترش دادند که هنوز بسیاری از عالمان این علوم از این دانش سیراب می‌شوند.

وی افزود: خدمت به علم جایگاه ارزشمندی است که معلمان در امتداد نهضت امام صادق (ع) دارند؛ معلم اولین تعلیم دهنده انسان پس از پدر و مادر است و جامعه با تعلیم یافتگان او اداره می‌شود، بنابراین سرنوشت جامعه با دستان معلم رقم می‌خورد.

رئیس کمیسیون خانواده، بانوان و جوانان شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به سالگرد شهادت شهید مجتبی کلاهدوزان از معلمان شهید اصفهانی گفت: او در سنگر علم و دانش تلاش فراوانی کرد و سنگر اصلی‌اش آموزش و پرورش بود. او در سنگر مدرسه تنها فردی بود که نقشه‌های منافقین را خنثی می‌کرد و شبهات دانش آموزان و همکاران را با کلام خود می‌زدود.

وی ادامه داد: همکاری شهید کلاهدوزان با کانون تربیتی جهان اسلام قابل توجه و محور این فعالیت‌های اجتماعی ایجاد روحیه و عمل اسلامی در افراد و نجات آن‌ها از فساد اخلاقی حاکم در زمان طاغوت بود.

کلاهدوزان با بیان اینکه این شهید والامقام به رشد خود و اطرافیان توجه داشت، گفت: در اوج جنگ خلیج فارس به همراه هم‌رزمان برنامه تهذیب نفس داشت و با همراهی شهید صیاد شیرازی هفته‌ای یک بار به محضر آیت‌الله بهاءالدینی می‌رسید؛ همکاران او اذعان داشتند که شهید کلاهدوزان در کار، جنجالی نبود و هیچ تصمیمی را بدون ایمان و آگاهی لازم عملی نمی‌کرد.

وی با اشاره به ارادت و عشق ایشان به امام خمینی (ره) بیان کرد: این عشق سبب شد تمامی حرکات خود را با قطب نمای آن حضرت تنظیم کند. با نماینده امام در استان فارس، آیت‌الله حائری شیرازی رابطه‌ای مثال‌زدنی داشت و تصمیم‌های خود را با همکاری ایشان می‌گرفتند.

رئیس کمیسیون خانواده، بانوان و جوانان شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه از عمر پربرکت ایشان بیش از ۱۰ سال خاطره ندارم، گفت: اخلاص در عمل و گمنامی از برجسته‌ترین خصوصیات اخلاقی ایشان بود؛ او همچنین بصیرت و آینده نگری داشت که شاگردانش موارد بسیاری را در این خصوص ذکر می‌کنند.

وی با اشاره به فرازهایی از وصیت‌نامه این شهید گرانقدر گفت: ایشان فرموده است «خداوند لطف کرده و توفیق داد که در خط مقدم حضور پیدا کرده و به آرزوی قلبی خود برسم و ان‌شاءلله این مکان راهی برای تقریب به سوی خدا باشد. خدا شاهد است اگر انسان سعی کند خود را با همه وجود تسلیم کند در فضایی قرار می‌گیرد که همه‌اش عشق است. برادران پاسدار، مواظب باشید شیطان روی لباس شما سرمایه گذاری نکند. نکند علقه‌ها و علاقه‌های دنیا فریبتان بدهد که نمی‌توان در روز قیامت پاسخ شهدا را داد.»

کد خبر 750757

دیگر خبرها

  • ۴۰ عنوان کتاب جدید از منشورات رهبر انقلاب در نمایشگاه کتاب
  • پدر، مادر، ما متهمیم ...
  • فرونشاندن التهابات اجتماعی و تنش‌های داخلی، ضرورتی امنیتی است
  • «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه رهبر انقلاب» منتشر می‌شود
  • معلمان برای خدمت به علم، در امتداد نهضت امام صادق (ع) حرکت می‌کنند
  • مد خوب، مد بد!
  • سی‌وچهار دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در یک نگاه
  • کشف حجاب حرام شرعی و سیاسی است
  • امام صادق(ع) آغازگر جهاد فقه و نهضت علمی اسلامی است
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی